Contact


+61(0).3.9417.0001

Address

5 Hotham Street, Collingwood
Victoria 3066, Australia

Instagram

@_designoffice


Newsletter

Palace Cinemas HQ

The new Melbourne home for Palace Cinemas is conceived around a central ‘apartment’ which puts the kitchen and family room at the heart of the workplace for the family-owned business

More Information Less Information

Palace’s primary focus for their new South Yarra workplace was to foster a sense of family and community amongst their 35 staff. The Palace CEO made it very clear they wanted to put the Palace ‘family’ – the staff, at the centre of the project . The design response was to place a residential kitchen and family room at the heart of the floor plan, creating a single central zone for staff interaction.

Conceived as an open plan ‘apartment’ which divides the two work zones, the apartment contains a small lounge area, a large central breakfast bar and kitchen, plus a dining room looking out to an enclosed terrace.

With no reception, all staff and visitors arrive directly into the apartment.

Timber floors, a timber ceiling and domestic lighting are used to define the apartment from the work zones.  Tones of olive and soft rust mixed with indoor and outdoor planting complete the calm domestic palette. The central kitchen module is multi-sided with the front facing side focussed on coffee. The rear face contains the day to day elements, keeping lunch making and dirty dishes out of the direct line of sight.

Throughout the workplace the finishes palette is rich in timber and natural materials and tones, mixed with residential lighting levels to extend the calm nature of the apartment into the working zones. All perimeter walls are lined with continuous custom metal shelves to display Palace’s growing collection of movie posters and film paraphernalia.

Location Melbourne
Client Palace Cinemas
Photographer Tatjana Plitt
Completion Date November 2016