Contact


+61(0).3.9417.0001

Address

5 Hotham Street, Collingwood
Victoria 3066, Australia

Instagram

@_designoffice


Newsletter

Goldfields Dwelling

DesignOffice completed this simple home located in the heart of Victoria’s Goldfields region, just over an hour from Melbourne.

More Information Less Information

The 100sqm pavilion sits on an elevated site surrounded by native bushland. Conceived as a simple single volumetric form, the building is uniformly clad in warm grey asphalt shingles. This cladding provides a tonal and textural response to the vernacular roofing of corrugated metal sheets whilst giving scale to the building’s geometric sculptural form.

Large apertures and carvings are then made in the skin in response to internal arrangement, aspect and orientation.   An open kitchen is adjacent to both the dining and living areas and is animated by the daylit apex of the pavilion.  This also serves to provide daylight and ventilation to the bathroom behind.

The main living area to the west is conceived as a tiered timber landscape reflecting the natural topography of the site.  A simple interior palette of concrete, white oak and ceramic tile provides a calm and simple backdrop for living.

Location Victoria
Client Mark & Maximilian
Collaboration Main Contractor / Keith Ash; Joinery / Xilo
Photographer Scottie Cameron
Completion Date 2011