Contact


+61(0).3.9417.0001

Address

5 Hotham Street, Collingwood
Victoria 3066, Australia

Instagram

@_designoffice


Newsletter

Cult Showroom Staircase

DesignOffice were asked to design the centre-piece staircase for the new Melbourne showroom of furniture and lighting supplier Cult.

More Information Less Information

The brief was to provide a vertical narrative, both visually and physically, across the various levels to showcase Cult’s brand folio which includes Cappellini, Fritz Hansen, Magis, Cassina, Hay and Offect.

The staircase was conceived as a sculptural installation, comprising over 20 tonnes of steel suspended through the centre of the existing building. The design of the levels is such that the transition from ground to first, and first to second becomes less of a conscious decision and more of an intuitive narration.  Key to this was the alignment upon entering the showroom; the customer should be able to see all the way through the building, across 3 floors and through multiple layers of furniture and lighting.

The staircase is made up of three identical trays of folded steel.  The first steel tray is filled with concrete to form a podium. The second and third steel trays are suspended from the first and second floors. Each is tied together with a finely crafted slender oak handrail.

www.cultdesign.com.au

Location Melbourne
Client Cult
Collaboration Peter Ivanoff Design
Photographer Dianna Snape
Completion Date 2011